Спестени разходи за хартия, компакт дискове, тонери за принтери  и

...
Спестени разходи за хартия, компакт дискове, тонери за принтери  и
Коментари Харесай

Окръжният съд и Окръжната прокуратура във Варна дигитализират обмена на информация

 Спестени разноски за хартия, компакт дискове, тонери за принтери  и време на чиновниците в Окръжен съд и Окръжна прокуратура във Варна. Това ще бъде резултатът от прелюдия безхартиен продан на данни сред двете институции. Темата беше разисквана на работна среща сред ръководителят на Варненския областен съд арбитър Марин Маринов и Красимир Конов – областен прокурор на Варна. На нея участваха и ръководителят на Наказателно поделение в съда Иваничка Славкова и завеждащ работа Деловодство в отделението Ивелина Симеонова, както и ИТ експерти от двете институции.

Страните споделиха, че намирането на вид за електронен продан на данни сигурно ще бъде доста по-бърз и комфортен метод за работа, само че е значимо да бъде съгласуван и с условията за отбрана на информацията и законовите ограничавания. Идеята е плана да започва в началото с делата за закононарушения – наказателни каузи от общ темперамент. 

Досегашната процедура за предаване на електронни копия на  досъдебното произвеждане, употребена от двете институции е посредством запис на CD, която беше въведена за първи път в страната през 2015 година  

Участниците в срещата се схванаха до края на януари 2020 година да бъде открит вид за безхартиения продан, както и да се ревизират опциите тази процедура да бъде приложена също в Районните съдилища в Девня и Провадия. 

За Окръжен съд – Варна дигитализирането на процесите в работата е стратегически приоритет. Въвеждането на електронни папки на наказателните каузи приключи практиката за прекопирване на големи по размер производства – някои достигащи 6 хиляди страници, които съдът е длъжен да дава гратис на страните. По този метод бе икономисан забележителен размер запаси -  хартия, мастило и време, които се покриват от държавния бюджет.  

Предстоящото изобретение е и още една стъпка на Окръжен съд – Варна да бъде виновен към опазването на околната среда, като понижи използването на хартия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР